Kan deze vlieger de windmolen vervangen

Straight edge

Berichten: 526
November 25, 2014, 16:43:16
edit2Rapporteer  
http://nos.nl/op3/artikel/2005383-kan-deze-vlieger-de-windmolen-vervangen.html


NOSop3

Kan deze vlieger de windmolen vervangen?
MAANDAG, 24 NOVEMBER 2014, 07:34 BINNENLAND
Een vlieger van 25 vierkante meter, een sterke kabel en een lier: meer hebben studenten van de TU Delft niet nodig om wind om te zetten in elektriciteit. Kitepower. Energie opwekken met een vlieger. En steeds meer bedrijven hebben daar interesse in.

Na het oplaten van de kite moet de vlieger bepaalde patronen vliegen: zo wordt er veel wind opgevangen, gaat de lier snel draaien en wordt elektriciteit opgewekt.

We gingen langs bij een test om te kijken hoe het in z'n werk gaat:

Zo ziet 'kitepoweren' er uit
Video afspelen 02:57
Wetenschappers zijn al sinds de jaren '90 bezig met deze techniek. Ook in Delft, en dat betekent: testen, testen en nog eens testen.

Foto's van testen met de kite in binnen- en buitenland ROLAND SCHMEHL

Uitzicht op Den Haag tijdens test ROLAND SCHMEHL

Windmachine-test in Stuttgart ROLAND SCHMEHL

Testen bij de windmolens in Lelystad ROLAND SCHMEHL











Inmiddels zijn ze in Delft al vrij ver met kitepower en vliegeren ze behoorlijk wat energie bij elkaar.
Op een goede dag komen we uit op zes kilowatt.
Rolf van der Vlugt - piloot Kitepower
Traditionele windmolens zijn duur om neer te zetten en te onderhouden. Kitepower is volgens de TU Delft goedkoper: vliegeren zou per gewonnen kilowatt een paar cent goedkoper zijn.

Dat kan nogal wat schelen: volgens het Nibud verbruikt een huishouden gemiddeld 3.340 kilowatt per jaar. Als ooit alle energie met kitepower wordt gewonnne, en dat 2 cent per kilowatt zou schelen, zou het gezinnen zo'n 70 euro per jaar opleveren.

Toekomstmuziek

Maar, zo ver is het nog lang niet. "Dit is echt bedoeld als kleinschalig elektriciteitsopwekkingssysteem", zegt Roland Schmehl onderzoeksleider van het project bij de TU Delft. "Vanuit hier willen we verder bouwen, het systeem verbeteren: deze zomer gaan we alweer nieuwe stappen maken. We gaan testen met grotere kites, we gaan hoger vliegen: we willen naar kites die 100 kilowatt kunnen leveren."
Elektriciteitsverbruik naar grootte huishouden (Bron: Nibud)

AANTAL PERSONEN
IN HUISHOUDEN
GEMIDDELD GEBRUIK
IN KWH PER JAAR
1   2.010
2   3.360
3   4.120
4   4.580
5   5.450
6   5.790
gemiddeld
per huishouden   3.340

Een simulatie legt uit hoe de energie wordt opgewekt
Dromen mag dus. "Vanuit hier willen we verder bouwen om uiteindelijk op hele grote schaal elektriciteit te winnen", zegt Schmehl. "Onze doelstelling is om ooit een groot deel van de elektriciteit in Nederland op deze manier op te wekken."
Leger of noodhospitaal

Naast dat kitepower mogelijk goedkoper is dan de windmolens, heeft het nog meer voordelen: de mobiliteit: "Met een windmolen kan je niet zo maar naar een rampgebied, met dit systeem wel. Je kunt het neerzetten op plekken waar het nodig is", zegt Van der Vlugt.

"Bijvoorbeeld missies van het leger, of een noodhospitaal: die zouden dit systeem ook kunnen gebruiken."
Er valt van alles te verzinnen door het feit dat het systeem zo mobiel is.
Rolf van der Vlugt - piloot Kitepower
Er zijn ook nadelen. De kite is een stuk kwetsbaarder dan een windmolen en is na een half jaar al weer versleten. Maar, volgens Van der Vlugt is een kapotte kite snel op te lappen. "Als er een scheur in het doek zit, kan je hem, met een naaimachine of met tape, gewoon maken.

"Het is allemaal vrij lowtech", vinden ze bij de TU Delft. "Als je hem bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden neer zou zetten, is het heel denkbaar dat mensen met relatief weinig scholing zelf de kite kunnen repareren."
Commerciële mogelijkheden

Die voordelen trekken de aandacht van bedrijven. Pieter Hofstede werkt bij een werktuigbouwkundig en elektrotechnisch bedrijf en is ook bij de kitepowertest.

"We kijken of we de generator commercieel kunnen ontwikkelen. Het is een prachtig innovatief ontwerp, waar wij graag aan mee willen doen."
martimor

Berichten: 1934
Antwoord #1 November 25, 2014, 21:12:35
edit2Rapporteer  
Ze zijn hier inderdaad al een paar jaar mee bezig.
Is een Mutiny kite  ThumpsUp
Faxie

Berichten: 3330
Logs: 0 | 7 uur
Antwoord #2 November 26, 2014, 08:08:46
edit2Rapporteer  
Lees deze maar eens als je wat tijd over hebt Wink

http://www.lr.tudelft.nl/fileadmin/Faculteit/LR/Organisatie/Afdelingen_en_Leerstoelen/Afdeling_AEWE/Applied_Sustainable_Science_Engineering_and_Technology/Publications/doc/Thesis_Jeroen_Breukels_Compressed.pdf
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.