Lage rugklachten?

Langbeest

Berichten: 3272
Antwoord #25 Augustus 23, 2011, 09:51:48
edit2Rapporteer  
@Parkie, Ik ben geen medischie maar hebben ze wel eens je SI gewricht nagekeken??
Een hele tijd dachten ze dat daar mijn pijn vandaan kwam, uiteindelijk was het een Hernia.
De mijne is weggehaald op de klassieke manier doordat er geen ander optie was.
Hij zat op een gevaarlijke plaats en er moest dus eerst ruimte gemaakt worden.
Uiteindelijk is de gehele kern van de demper verwijderd.
Er zit nu alleen nog maar een soort van "calamare" tussen de werfels.
Zaak is dus om deze te ondersteunen met de spieren er omheen.
Ben er wel een tijd uitgeweest maar heb niet heel veel last meer.
De pijn die ik heb na een lange kitesessie is op te lossen door de dag erna te rusten.
mischa

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #26 Augustus 23, 2011, 11:26:15
edit2Rapporteer  
Hoi,

In mijn werk zie ik veel mensen met rugklachten. Wat mij opvalt is bij een aantal eerder beschreven kiters de lokatie L1-2 van de hernia. L1-2 is geen doorsnee lokatie voor een hernia. 90 % Van een hernia' s is op L4-5 of L5-S1. Dit heeft te maken met de beweegfunktie van de desbetreffende wervels.
De onderrug L1 t/m L5 / S1 heeft als beweegfunktie m.n. buigen en strekken van de wervelkolom.
De rotatiecomponent is max 1 graad per segment, dus max 6 graden.
De middenrug T1 t/m T12 heeft met name een rotatiecomponent en minder een buig en strekbeweging. Als je een heuptrapeze om hebt schakel je dus voor een groot deel van de rotatiecomponent uit, waardoor je m.n. de onderrug meer in rotatie kan overbelasten (niet gemaakt om veel te roteren).
Dus de hoogte van je trapeze is heel belangrijk. Ieder heeft een andere bouw en dus ook een ander steunvlak van een trapeze nodig. In dit geval zou je dus zeker denken aan het verschil van een heup en zittrapeze.

De pijn die ontstaat bij een hernia is vaak te wijten aan het ontstaan van een lokale ontstekingreactie rondom de uitstulping (hernia). Bij een ontsteking ontstaat ook zwelling. Deze zwelling duwt weer op de zenuw en dit geeft de klachten.Indien de uitstulping direct duwt op het zenuwuiteinde heb je nagenoeg altijd pijn. En zijn er maar een aantal houdingen dragelijk. Operatie is dan ook vaak een indicatie.
In het eerste geval de lokale ontstekingreactie met de vorming van lokale zwelling wordt onderdrukt door lokale spieractiviteit. De spieren werken als een pomp die vloeistoffen wegpompen zolang je ze gebruikt. Met andere woorden: de pijn komt dus later. En gedoseerd bewegen helpt dus echt. En trainen van diepe (houding) spieren kan zeker voor veel kiters met rugklachten een oplossing zijn, maar je moet dit wel onderhouden...


Keep on riding!! Painfree!!
Tobias_

Geen avatar

Berichten: 11
Antwoord #27 Augustus 23, 2011, 13:07:42
edit2Rapporteer  
Bedankt Mischa, dit had ik nog niet eerder gehoord. Ga zeker op zoek naar een zittrapeze na het lezen van je uitleg. Het zijn de rotaties in combinatie met druk van buigen of strekken waardoor je onderrug last krijgt en dat vererger je dus eigenlijk alleen maar met een heuptrapeze als ik het goed begrijp!
Radical Ronnie

Berichten: 386
Logs: 0 | 1555 uur
Antwoord #28 Augustus 23, 2011, 13:38:11
edit2Rapporteer  
Dit is zeker een eye-opener Mischa... Klinkt ook logisch ...
Aquarius

Geen avatar

Berichten: 19
Antwoord #29 Augustus 23, 2011, 14:47:03
edit2Rapporteer  
Met een L4-L5 hernia had ik na het uitvinden van de borst/heuptrapeze bij het windsurfen altijd last van  mijn rug maar vaar nu al 30 jaar met een zittrapeze, waarvan de laatste 4 jaar als kiter en heb eigenlijk nooit meer last. Hoe vaker ik kan varen hoe minder de klachten. Kitesurfen is zo dynamisch en alzijdig qua beweging dat overbelasting van de rug niet snel optreedt (tenminste bij mij) en een goed spiercorset wordt gevormd dat beschermend werkt. Overigens heb ik dezelfde positieve ervaring met skiën, zelfs zonder zittrapeze.
Goed  dat dit item zo uitgebreid wordt besproken door "slachtoffers" en kenners van deze materie.
HDFrank

Berichten: 618
Antwoord #30 Augustus 23, 2011, 17:06:01
edit2Rapporteer  
Mischa,

Misschien brutaal van mij, maar kan je mij (ons) na jouw heldere logische uitleg, misschien een paar juiste 'onderliggende' buikspier oefeningen geven ?

MIjn problemen zijn nu ik terug kijk ook naar boven gekomen toen ik van zit- naar heuptrapeze ben overgestapt. Dit zou jouw volgens jouw verhaal wel eens de oorzaak kunnen zijn!!!


Mijn dank is groot.
Nu op zoek naar een nieuwe zittrapeze.

Grtz Frank
Dutchy112

Berichten: 467
Logs: 0 | 1669 uur
Antwoord #31 Augustus 23, 2011, 17:58:16
edit2Rapporteer  
Wordt steeds duidelijker, maar ik werk de hele dag in de buitendienst, zit bijna nooit..
Klopt wel met een harde klap kreeg ik een soort steek in mijn onderrug en ging door mijn werven naar boven..
deze heb een paar weken nu rust gegeven, want de dokter wou me niet ontvangen alleen telefonisch te woord staan..
maar ik zou graag van MISCHA willen weten hoe kun je het besten je onderrug trainen?
Sayootje

Berichten: 296
Logs: 0 | 511 uur
Antwoord #32 Augustus 23, 2011, 18:29:45
edit2Rapporteer  
Buitendienst? Is dat niet veel autorijden (is ook zitten)?
Dutchy112

Berichten: 467
Logs: 0 | 1669 uur
Antwoord #33 Augustus 23, 2011, 18:33:58
edit2Rapporteer  
Buitendienst? Is dat niet veel autorijden (is ook zitten)?

Soms wel ja, maar vergeleken met iemand die op kantoor zit, zit je heel wat minder..
Sayootje

Berichten: 296
Logs: 0 | 511 uur
Antwoord #34 Augustus 23, 2011, 18:39:47
edit2Rapporteer  
Ik zou wat isometric core oefeningen proberen voor de rugspieren en buikspieren. Voordeel hiervan is dat je de spanning op je spieren langzaam kan opbouwen en eigenlijk niet beweegt.
Bijvoorbeeld zoiets: http://www.livestrong.com/article/441315-killer-isometric-core-workouts/
Of iets minder heftig:
http://www.youtube.com/watch?v=gDSQjvTMN_A
Sayootje

Berichten: 296
Logs: 0 | 511 uur
Antwoord #35 Augustus 23, 2011, 18:40:05
edit2Rapporteer  
zoiets dus Smiley
markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #36 Augustus 23, 2011, 20:34:33
edit2Rapporteer  
op handen en knieen zitten en dan linkerarm naar voren strekken en rechterbeen naar achter strekken. dit om en om doen, en rug recht houden.  werkte bij mij om mijn onderrug steviger te maken.  til nu een auto op  Grin
Monkh

Berichten: 294
Logs: 0 | 403 uur
Antwoord #37 Augustus 23, 2011, 20:40:50
edit2Rapporteer  
Even voor de duidelijkheid, een hernia is niet hetzelfde als lage rugpijn. Deze woorden worden in de volksmond, media en zelfs in het ziekenhuis vaak verkeerd gebruikt. (ik werk daar zelf nu 10 jaar als dr)

Een hernia is zoals boven al vermeld een uitstulping van een tussenwervelschijf die op een zenuw drukt. De zenuwen van L4/5 en S1 sturen enerzijds de spieren aan in je benen maar verzorgen ook het gevoel van je benen. Als je dus klachten hebt van een hernia zit de pijn met name in je been en niet alleen in je rug. Naast pijnklachten, de zogenaamde uitstralende pijn kan je ook verlammingsverschijnselen krijgen omdat die zenuw ook de spieren aanstuurt en dat dan dus niet meer kan doen.

Bij een hernia kan je lage rugpijn hebben alleen moeten er daarnaast wel andere symptomen zijn zoals bv. houdingsafhankelijkheid, pijn onder de knie of spieruitval. Lage rugpijn is eigenlijk meestal spierpijn en dat is waar de meeste mensen last van hebben en wat ook vaak een hernia genoemd wordt.

De oorzaak is niet helemaal duidelijk maar het is een spieraandoening. Het advies van mischa om verschillende trapezes te proberen lijkt mij een goed idee. Daarnaast is het blijvend trainen van je rug ook een aanrader.  Ik zou dit altijd doen onder begeleiding van een een goede fysiotherapeut die gespecialiseerd is in dit soort aandoeningen.  (rondbellen en vragen hoeveel ze er behandelen per jaar en of dit met succes is!)  Zomaar aan een paar gewichten trekken is geen goed idee en kan zelfs averechts werken. Als de klachten blijvend zijn en niet overgaan, ook niet na trainen e.d. zou ik naar een sportarts gaan om geen andere dingen te missen die de klachten veroorzaken.

Grtz Dr Monkh
 
mischa

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #38 Augustus 23, 2011, 23:08:37
edit2Rapporteer  
Ik sluit me aan bij de Dr Monkh, er is geen kant en klare oplossing voor iedere rugklacht.
Hier moet specifiek naar gekeken worden. Ga naar een (sport)fysiotherapeut of manueeltherapeut (SOMT of OMT) die hier ervaring mee heeft. Kijk goed of de praktijk is aangesloten bij het KNGF.

Keep on riding! Painfree!!

Tobias_

Geen avatar

Berichten: 11
Antwoord #39 Augustus 24, 2011, 11:08:54
edit2Rapporteer  


Bij een hernia kan je lage rugpijn hebben alleen moeten er daarnaast wel andere symptomen zijn zoals bv. houdingsafhankelijkheid, pijn onder de knie of spieruitval. Lage rugpijn is eigenlijk meestal spierpijn en dat is waar de meeste mensen last van hebben en wat ook vaak een hernia genoemd wordt.



Dat dachten de doktoren dus bij mij ook. Na een gedegen MRI scan bleek het toch om een joekel van een hernia te gaan die precies in het midden zat. Daardoor drukte deze niet genoeg op de zenuw en had ik dus knetterharde rugpijn en geen andere symptonen in een van de benen.

Mijn fysio zij dat lage rugpijn voor 98% door discus mankementen wordt veroorzaakt. Je kan inderdaad niet altijd meteen spreken van een hernia, maar het gaat wel om hetzelfde weefsel die de inhoud van de tussenwervel bij elkaar probeert te houden. Dit weefsel schijnt een halfwaarde tijd te hebben van meer dan 8 maanden. Dus het kan lang duren voordat zoiets helemaal geneest.

Zorgen voor een goede doorbloeding is daarbij helend en dat kan door de rug onbelast zoveel mogelijk te gebruiken. Rusten werkt dus niet direct positief. Beter is veel bewegen zonder de wervel weer een klap te laten moeten opvangen. Varen op vlak water en niet al te veel tricks doen is dan ook goed te doen.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #40 Augustus 24, 2011, 14:54:12
edit2Rapporteer  
Blijf ajb bewegen, mijn vriendin had hernia-achtige klachten(achteraf weten we nog steeds niet wat ze nu heeft Sad ) maar stoppe nmet bewegen is het ERGSTE wat je kan doen (en nog bedankt MCL :S).
Overigens is hernia een verrzamelnaam van uitstulpingen, niet alleen van tussenwervelschijven, volgens mij.


Maargoed, BLIJF doorvragen, want er wordt HEEL slecht voorgelicht en er wordt HEEL VEEL gepapt en natgehouden, je moet écht pro-actief zijn en erbij blijven, want de enige die schijnbaar genoeg om je rug geeft is jijzelf en de mensen in je directe omgeving.

Wij zijn in Sneek bij Van Eick geweest, een manueeltherapeut, die heeft veel voor m nvriendin betekend, hij was een kinderarts en kwam ook met rugklachten te zitten, hij is toen sickens-therapie gaan proberneen uiteindelijk dus zelfs zelf therapeut geworden...
 morgen gaan we naar een acupuncturist om te zien of dat IETS extras kan doen.
mischa

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #41 Augustus 24, 2011, 15:28:16
edit2Rapporteer  
Het probleem bij een MRI is vaak dat de meeste mensen in lig geen last hebben. Er staat dan geen/ weinig druk op de tussenwervelschijven. Een MRI maakt men in lig en dan zie (bij een kleine hernia)  je dus geen uitstulping. Laat je diezelfde mensen staan/ zitten geven ze de klachten wel aan...


Rugklachten kunnen door veel oorzaken ontstaan, met name de tussenwervelschijf (vele verschillende  letsels)  is een zwakke schakel in dit geheel. Door het mobiliseren/ stabiliseren van de rug kan je weer een optimalere beweegketen krijgen. Heel belangrijk is dat na het zo nodig mobiliseren een reeks met stabiliserende oefeningen volgt.
Mijn idee is dat je de totale keten verstoord waardoor 1 verandering je nooit de gehele keten weer optimaal krijgt. Je zult hier meer voor moeten doen. En vooral de basis (stabiliteit) moet perfect zijn.
Van hieruit kun je dan de belastbaarheid opvoeren waardoor je weer richting je oude niveau kunt komen.

Er moet specifiek gekeken worden waar de zwakte/ compensatie zit en deze trainen.
 

 
 
Michael van der Hoek

Berichten: 404
Antwoord #42 Augustus 25, 2011, 07:45:14
edit2Rapporteer  
slecht topic dit!

Had nergens last van voor een hele tijd,  maar word vanochtend wakker en ja hoor.. rechtsonder zit weer vast!
Van het weekend maar goed knallen om alles weer los te krijgen Grin
Snackyman

Berichten: 802
Logs: 0 | 6 uur
Antwoord #43 Augustus 30, 2011, 12:33:11
edit2Rapporteer  
Is er trouwens bekend welke harnassen extra ondersteuning bieden aan de onderrug? De dag na het kiten is mijn onderrug is zo stijf als een hark. Dan moet ik ook nog op kantoor zitten en als ik dan opsta is het foute boel.

Nu mijn harnas alweer 5 jaar oud is wil ik overstappen op een nieuwe maar wel een met voldoende ondersteuning voor de onderrug. Met wat varen jullie?
Langbeest

Berichten: 3272
Antwoord #44 Augustus 30, 2011, 14:25:50
edit2Rapporteer  
Harnas is zeer persoonlijk maar heb nu een ion apex en ben daar zeer te wreden over.
Hiervoor een mystic warrior welke ook goed zat maar niet zo goed als deze ion.
Nogmaals zeer persoonlijk en dus passen is gewenst.
Radical Ronnie

Berichten: 386
Logs: 0 | 1555 uur
Antwoord #45 Augustus 30, 2011, 14:31:15
edit2Rapporteer  
Ik was erg blij met mijn ProLimit Predator... Maar als ik voorgaande tips doorlees, denk ik dat ik, zeker in het begin!, met een zit-trapeze ga varen...

Helaas is het nog niet zover, dat ik daaraan kan gaan denken... maar geduld is een schone zaak!
zinno

Geen avatar

Berichten: 56
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #46 Augustus 30, 2011, 16:55:23
edit2Rapporteer  
Na enkele uren varen krijg ik rug(spier) pijn.
2 dagen na elkaar kiten is gewoon buik & rugspieren stijf als een hark.

Maar is dat normaal bij elke waist trapeze?

Lees net op de reviews van 2008 dragonshield mystic: model voor mensen die een erg flexibele trapeze zoeken, mensen die (snel) rugklachten nemen kunnen dan beter voor ... => hmm die review verklaard al een hoop Smiley
EddyC

Geen avatar

Berichten: 1073
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #47 Augustus 30, 2011, 19:05:37
edit2Rapporteer  
Uit Sayootje reactie:
>>> loop op schoenen met zo min mogelijk vering en voetbed.
Allemaal dankzij NIKE.


>>> gebruik een zittrapeze
Sttat minder stoer maar je gaat langer mee
Dutchy112

Berichten: 467
Logs: 0 | 1669 uur
Antwoord #48 Augustus 30, 2011, 19:09:06
edit2Rapporteer  
Zinno, je kunt terug lezen of trapezes..
Zelf vaar ik met een waist, en deze heb enorm straks staan en dan heb ik er geen last van, maar als ik hem wat te ruim zet wel!!
wel een poging waard om te proberen!!
Snackyman

Berichten: 802
Logs: 0 | 6 uur
Antwoord #49 Augustus 30, 2011, 19:57:32
edit2Rapporteer  
Dat wordt dus passen. Nu even een paar winkels dichtbij elkaar vinden, welke veel verschillende soorten trapezes hebben. Heerlijk shoppen is dit dan.

Wie zei dat shoppen voor vrouwen was Grin
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.