Plan bouwproject Kiteboard 128X37

mistab52

Geen avatar

Berichten: 85
September 24, 2009, 14:53:39
edit2Rapporteer  
what's up folks!  Grin
Ik plan deze winter een (eerste) eigen boardje te maken.

Gedurende een week mezelf sufgesurft op verschillende fora en websites. Veel bijgeleerd, maar dat is niet zo moeilijk aangezien ik op gebied van klussen groener dan groen zie achter men oren.
Verschillende gebruikers hier op het forum komen bij mij over als echter professionals en het is bewonderenswaardig om te zien welke boardjes er gemaakt worden!! Alleen is het als rookie soms moeilijk keuzen te maken tussen de verschillende alternatieven.
Morres zette me reeds op weg met wat gouden tips. Op basis daarvan en op basis van hetgeen ik gelezen heb onderstaand idee:

Doel
- klein & licht board voor comfortabeler varen bij hogere snelheden
- goeie upwind-eigenschappen
- stevig board (maar moet niet persé 20-meter-sprongen-proof zijn  Grin )

Plan
Boardmaat: 128X37
Rocker: 35mm
concaaf: .. ? ....

samenstelling
lak
print ?
primmer
glasvezelmatjes met epoxy
laag populierentriplex 3mm
laag populierentriplex met holle stukken 3mm
laag populierentriplex 3mm
glasvezelmatjes met epoxy
primmer
print ?
lak


Vragen:
a. wat raden jullie aan van concaaf

b. werken met vacuum-pomp is momenteel geen optie. Ik plan uiteraard een goeie rockertafel te bouwen (die ik later wil pimpen met vacuumpomp) waarin ik de lagen op elkaar wil persen met lijmklemmen

c. welke techniek gebruik ik best om de print erop te krijgen?
primmer - print - lak   ok?
op wat voor papier print ik de print af?


alvast bedankt voor de feedback!!
mistab52

Geen avatar

Berichten: 85
Antwoord #1 September 24, 2009, 14:59:14
edit2Rapporteer  
vraag b is niet helemaal volledig:

b. werken met vacuum-pomp is momenteel geen optie. Ik plan uiteraard een goeie rockertafel te bouwen (die ik later wil pimpen met vacuumpomp) waarin ik de lagen op elkaar wil persen met lijmklemmen. Volstaat het als ik de lagen klem op men rockertafel m.b.v. de dwarse houten latjes (of steviger: kleine balkjes) en lijmklemmen ?

Wanneer ik de 3 triplex-platen aan elkaar heb gelijmd en ik begin met de glasvezel, dient het board dan nog geklemd te zijn?
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #2 September 24, 2009, 15:04:01
edit2Rapporteer  
ik vraag me alleen af of die maat wel geschikt is, hoeveel weeg je? 37 is wel smal..
had je de servaas methode nog gegoogled?

edit: http://www.windjunks.nl/kiteboard17.pdf servaas methode 17 Smiley goed doorlezen, heb ik ook gebruikt voor mn 1e boardje Smiley
mistab52

Geen avatar

Berichten: 85
Antwoord #3 September 24, 2009, 15:22:26
edit2Rapporteer  
ik weeg 70kg.
Wat raad je aan van breedte?
Servaasmethode inderdaad gegoogled en heb de 13 & 17 methode gevonden en ik plan zijn methode zoveel mogelijk te volgen
prokiter

Berichten: 829
Antwoord #4 Oktober 03, 2009, 09:34:43
edit2Rapporteer  
Heyy Mistab52,

Lekker dat je ook aan het bouwen bent geslagen.

Vacuum is natuurlijk wel het lekkerste.

Je kan er voor kiezen om met dit boardje te wachten en eerst de rocker tafel en de vacuum pomp te bouwen, maar na wat ik hoor wil je eerst graag bouwen.

Voor de maat zou ik voor 70 kg eerder gaan voor 128 x 38.5.....maar ik weet niet hoelang je benen zijn.....mits je het board niet te veel flex geeft zal dat goed gaan.

Als servaas methode beginnen is zeer goed...zo ben ik ook begonnen.

Kijk uit met je balkjes klemmen over je core, want anders krijg je afdrukken...leg er met je balkjes ook nog wat gewicht op (bijvoorbeeld zandzakken ofzo)

Hou ook rekening met de spring back, want triplex verlijmen zorgt voor veel spring back.

Als concaaf zou ik gewoon 4 mm doen om mee te beginnen, dan spoort hij nog goed en heeft hij een lekkere eindsnelhijd.

Kijk alleen uit, want een concaaf zetten in een triplex boardje is zeer moeilijk, want je wil het hout 2 kanten op buigen, de scoop....en dan daar in tegen de concaaf.....je moet uikijken dat het geen wokkel word door als de spanning.

Voor de rest gewoon verdikte epocty epoxy gebruiken voor de platen op elkaar te lijmen, want bruislijm enzo is leuk en sterk, maar je kan hobbel de bobels krijgen.

Ik zou het board met het lamineren (het glasvezel op het board doen) wel goed ondersteunen zodat hij niet door gewicht aan 1 kant lager gaat hangen als de andere, zodat je alsnog een wokkel krijgt.

Je kan op bijvoorbeeld rijsten papier wat printen (wat overgens de printer niet leuk vind(kan vast lopen ,erg dun))    en dat plaatselijk onder het laminaat mee lamineren, of wat mischien makkelijker is voor het eerste boardje (wel wat duurder) hem gewoon met DD lag basis kleur spuiten, en dan je inspiratie je vrije loop laten gaan en er wat op schilderen , airbrushen of wat dan ook, en dan aflakken met transparante DD lak.

Heb je ook als over de rails na gedacht....word dat PU...????

Greetings..Pro KIter/...... Cool
mistab52

Geen avatar

Berichten: 85
Antwoord #5 Oktober 03, 2009, 17:29:56
edit2Rapporteer  
Hey Prokiter!

een vacuumpomp is het eerstvolgende "project". Wil snel aan het bouwen slagen en omwille van tijdelijk beperkt budget wacht ik nog even met vacuum. Plus ik wil eerst wat ervaring opdoen. Werken met kunststoffen (en hout) is niet iets dat ik elke dag doe (understatement  Grin ) dus lijkt het me slimmer het stap voor stap aan te pakken.
Maar een vacuumpomp komt er dus soieso  Grin

128X38,5 dat wordt'm inderdaad (of laat ik niet te arrogant zijn, dat is in ieder geval het doel  schater

Soieso ga ik met een ruberen mat werken daarboven een dunne multiplex en daarboven de dwarsbalkjes. Extra gewicht lijkt me ook niet zo'n slecht plan.

Je zou epoxy gebruiken en geen D4-lijm? hhhmm. ........heb je slechte ervaringen dan met houtlijm?

Oh ik heb al aan de rails gedacht ja. Ik ben al weken bezig met me suf te lezen op dit forum  Grin  Grin
Het is alleen niet altijd gemakkelijk om de beste manier (voor mij dan) te kiezen. Iedereen beschikt wel over ander materiaal en heeft een ander plan. Plus, ik ken verschillende termen niet, hetgeen de zaak er niet bepaald gemakkelijker op maakt :-)
Rails worden inderdaad PU.

Voor de print is inderdaad het plan op rijstpapier te printen (of in ieder geval heel dun papier) en daarover te lamineren.


Momenteel ben ik een soort van projectbeschrijving aan het maken. Een document waar ik echt alles tot in detail beschrijf. Ben de laatste details aan het bijwerken en tegelijk al wat materiaal aan het verzamelen.
Ik hoop volgend weekend te beginnen bouwen aan men rockertafel en mogelijk gelijk aan men boardje te beginnen.

Het lijkt me wel leuk om hier de voortgang te posten.
Door zo'n topics te bestuderen, weet ik immers wat ik nu weet.
En dan moet niet iedereen dezelfde fouten maken die ik ga maken  schater  schater

greetz
MistaB
prokiter

Berichten: 829
Antwoord #6 Oktober 03, 2009, 17:58:30
edit2Rapporteer  
Heyy,

Okay mooi man.

Ik weet niet of je gewoon hout lijm D4 wil gebruiken of dat je bruislijm wil gaan gebruiken.

Maar je moet al een hele dure goede industie D4 hout lijm hebben wil hij echt goed bestand zijn tegen zee water en alle invloeden verder.

Daarbij als je bruislijm gebruikt heb je kans dat je hobbels op je board krijgt tussen de balkjes in (eigen ervaring).....daarbij is bruislijm absoluut niet spleet vullend dus als het hout op hout ergens niet goed aansluit is het erg zwak.

Daar in tegen heb je met epocty epoxy geen problemen met weersinvloeden, en als je het een beetje verdikt met arosil of glas bubbels is het ook nog eens een beetje spleet vullend.

Een vraag: hoe ben je van plan om je PU om je rails te krijgen????

IK Vraag dingen zodat ik je kan helpen....niet om je de les te lezen ofzo...idereen zn eigen manier.

En hoe heb je je rocker tafel gebouwd (interesse)

Greetings...Pro KIter.... Cool

Edit: epoxy heet het dus
mistab52

Geen avatar

Berichten: 85
Antwoord #7 Oktober 04, 2009, 01:13:30
edit2Rapporteer  
nee man, je tips zijn meer dan welkom  ThumpsUp
Laat je volledig gaan zou ik zeggen!  Grin

ok, je hebt me overtuigd. epoxy lijkt me de betere keuze om de triplex op elkaar te lijmen. die moet ik toch soieso hebben dus....

Hoe ik men rails wou gieten:
Ik koop 3 platen populierentriplex.
in alle3 de platen laat ik men board uit zagen (laat ik op het werk van men vriendin met de laser uitzagen  Grin ). Dus echt de volledige outline van de maat van hoe men board zal zijn (128X38,5).
Dus dan heb ik men board in hout én de plaat waar men board uit is gezaagd,nog volledig in 1 geheel (want omwille van de laser is de plaat nog uit 1 stuk)
Van men board, laat ik 2 cm rondom afzagen (opnieuw met de laser). 2 cm als ik 2cm rails wil. (weet nog niet goed hoe veel rail ik wil/moet hebben)
Als ik dan men boardje in de originele plaat leg, heb ik een mal en kan ik de PU er in gieten.
(moet uiteraard wel zien dat ik men mal afplak en de ondergrond ook met "weet ik veel wat" zodat de PU niet hecht aan de mal.
Wat denk je?

Doel is trouwens om dat te doen met men onderste en bovenste plaat.
De middelste plaat ga ik nóg een aantal cm'ers kleiner maken zodat ik automatisch dunnere rails en tips heb en minder gewicht. In de middelste plaat ga ik ook stukken hout uit zagen voor extra gewichtsbesparing.

EDIT: correctie. ga dat dus doen met onderste en middelste plaat. Van de bovenste plaat laat ik nog extra hout afzagen voor extra gewichtsbesparing

Tijd ontbreekt dit weekend (vandaag gekite en daarna gewerkt en morgen terug kiten) maar hopelijk heb ik in de week wat tijd om 'savonds een tekening te maken van hoe ik de 3 platen wil uitzagen.

Men rockertafel wordt een houten frame, zie foto's. het draadeind komt niet op de buitenste balken maar op de binnenste, zoals op de 2e foto)(de eerste heeft men vriending gemaakt in autocad en ze had het ff verkeerd begrepen). op het draadeind komen dwarsbalkjes, op de dwarsbalkjes komt een plaat.
De 2e afbeelding heb ik gemaakt en is een bovenaanzicht van hoe hij echt moet zijn (eerst zonder en dan met plaat)
Als ik pers, komt bovenop men board een rubberen mat en daarboven een multiplex (voor goede drukverdeling) en daarboven dan opnieuw dwarsbalkjes om te persen.

Alleen begrijp ik iets niet. Krijg je je board niet het best in vorm (rocker & concaaf) nét nadat je de 3 triplex-platen op elkaar hebt gelijmd? zodat de epoxy (waarmee ik heb gelijmd) uithard op de ingestelde rockertafel? Want dat lijkt me logisch, dat dat het beste gaat. Maar dan kan ik onmogelijk men rails gieten daarna?  Huh

De volgorde die ik moet volgen,  volgens mij:
1. de platen lijmen en  persen op vlakker rockertafel
2. gaten vinnen en inserts boren en opvullen
3. rails gieten
4. lamineren
5. persen met ingestelde rocker en concaaf op rockertafel
6. print erin lamineren
7. aflakken
en tussen de stappen uiteraard schuren wanneer nodig.
Die volgorde lijkt me de goeie manier. alleen heb ik dus men twijfels dat ik dan men rocker er goed inkrijg. Dat is zo'n beetje het grootste probleem waar ik nog mee zit....  Roll Eyes
Maar mogelijk zie ik het verkeerd?

cheers!
prokiter

Berichten: 829
Antwoord #8 Oktober 09, 2009, 19:27:14
edit2Rapporteer  
Heyy Mistab52,

Sorry voor de late reactie, druk druk druk.

Maar effe andwoorden op je vragen.

Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe je de rails het beste kan gieten, want ik heb eerder servaars methode boardjes gebouwd zonder rail, dus gewoon hout als zijkant(niet ideaal).

Met triplex platen op elkaar lijmen moet je ze al wel onder de goede ronding zetten om dat zo te houden, want later krijg je dit er niet meer in, of je moet heel veel glas gebruiken en extreem veel scoop in stellen om uiteindelijk 35mm rocker over te houden.!

Daarom is dit een beetje een moeilijk dingetje.

IK denk dat je hem moet lijmen onder de juiste ronding( denk wel aan dat het hout nog terug veert na het lijmen..!!!!) dus meer scoop instellen......en dan later met een systeempje je rails gieten.....moeiijk moeilijk.

Nu over de hoeveelhijd epoxy:

Bijvoobeeld met 160gr keper weefsel betekend het dat je 160gr epoxy nodig hebt om 1m2 te doordrenken....(reken altijd iets meer)

Als je de platen op elkaar lijmt moet je de epoxy wel verdikken anders is het te dus en trekt er te veel in het hout.

IK weet niet precies hoeveel epoxy voor het lijmen van de platen nodig hebt, maar reken maar iets van 60 a 80 gr per plaat op plaat.

Ik zal ook na denken over de railgieten van je.

Een mogenlijkhijd om te doen is als je je rail overal op 3mm dikte wil hebben is, je bodem plaat op maat maken, en die alleen in een mal leggen, daarom heen de PU gieten, en dan onder spanning de rest van de platen op elkaar lijmen, maar dan heb je alleen een rail die overal constand 3 mm is.

IK hoop dat je er wat aan hebt.

Greetings....Pro Kiter.... Cool
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.