morgen is het zover

Idefixe

Berichten: 8241
Juni 02, 2008, 22:01:18
edit2Rapporteer  
Morgen ff vet ouderwets.....

JAAAA daar istie weer


 ListenToMe :
  DE HOLLANDSE NIEUWE                                    DE HOLLANDSE NIEUWE                        DE HOLLANDSE NIEUWE                             DE HOLLANDSE NIEUWE   


 Grin    Joepie   Joepie   Joepie
michiel v geel

Berichten: 3127
Antwoord #1 Juni 02, 2008, 22:11:24
edit2Rapporteer  
ja?

toch maar ff wat halen
Mark-Fizzer

Berichten: 6057
Antwoord #2 Juni 02, 2008, 22:56:27
edit2Rapporteer  
Lekkerrrrrrrrrrrrrr

Daar kan je me voor wakker maken!!!!! Bezoekje Albert Cuypmarkt, gaan er standaard 4 stuks in, 2 heenweg en twee terugweg heheheh
Gerard
Gast
Antwoord #3 Juni 02, 2008, 23:03:19
edit2Rapporteer  
Ik fileer ze het liefst op zee, met de rail van m'n board! Grin
Mark-Fizzer

Berichten: 6057
Antwoord #4 Juni 02, 2008, 23:04:28
edit2Rapporteer  
LOL!!!!
Gerard
Gast
Antwoord #5 Juni 02, 2008, 23:06:16
edit2Rapporteer  
@T-N: 5.400, weer een mijlpaal. And the beat goes on!  ThumpsUp
Matjas the scissor-kid

Berichten: 3460
Antwoord #6 Juni 03, 2008, 02:00:33
edit2Rapporteer  
Joepie  Joepie

dingen zijn zo lekker...en nog leuker...vis moet zwemmen  Joepie loser
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #7 Juni 03, 2008, 18:40:41
edit2Rapporteer  
ze zijn weer prima dit jaar  ThumpsUp
michiel v geel

Berichten: 3127
Antwoord #8 Juni 03, 2008, 18:48:13
edit2Rapporteer  
en ik ben weer ziek..

maar ga dr wel eentje (of 10) halen
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #9 Juni 03, 2008, 19:14:44
edit2Rapporteer  
Wat is nu precies 'Hollandse Nieuwe'?
Eigenlijk is er niet één haringsoort, maar zijn er zeer vele. Ook in de Noordzee en in de Oostzee, waar het grootste deel van de Hollandse Nieuwe wordt gevangen. In deze zeeën leidt de haring 's-winters een heel sober bestaan. Hij eet niet en vermagert tot het voorjaar komt. Maar zo gauw de dagen weer langer gaan worden en het water weer wat warmer, begint plankton (het voedsel van de haring) te groeien. De haring gaat dan in grote scholen op zoek naar dat plankton om zich vanaf begin april tot half mei letterlijk moddervet te eten. Waar ze eerst nauwelijks vet hadden, groeit hun vetgehalte in korte tijd tot boven de 20%! Die hoeveelheid vet hebben ze hard nodig om in de zomer en het najaar hom en kuit te produceren. Maar voordat het zover komt wordt een deel van die volvette maatjesharing tussen half mei en half juli gevangen. Hollandse Nieuwe is dus niet - zoals vaak gedacht wordt - jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken 'vernieuwd' heeft.

Tip: Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de twintig procent moet liggen. 'Het vlees moet mals, maar stevig zijn!'
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #10 Juni 03, 2008, 19:16:27
edit2Rapporteer  
Hoe gaat haringkaken in zijn werk?
In 1380 vond Willem Beukelszoon van Biervliet het haringkaken uit. Bij het haringkaken worden met een speciaal mesje kieuwen, keel en ingewanden uit de buikholte van de pas gevangen haring verwijderd, op de alvleesklier (of pancreas) na. Dit spijsverteringsorgaan is op dat moment groot en bevat bepaalde natuurlijke enzymen die zorgen voor het omzetten van voedsel in vet. Deze enzymen spelen ook een rol bij het rijpen van gekaakte haringen en zijn bepalend voor de smaak. Het rijpingsproces wordt gereguleerd met het zouten van de haring; hoe meer zout, hoe langer de haring kan rijpen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Hollandse Nieuwe dus geen rauwe haring, maar een malse, gerijpte vis met een zacht zilte romige smaak.

Wist je dat: Aan boord van de Nederlandse vriestrawlers wordt de haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren. Het rijpingsproces verloopt bij opslag in diepgevroren toestand zeer langzaam, waardoor de pekel niet veel invloed heeft op het product.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #11 Juni 03, 2008, 19:17:17
edit2Rapporteer  
hhmppff staat toch geen woei en m'n ribben doen nog steeds zeer..............
Matjas the scissor-kid

Berichten: 3460
Antwoord #12 Juni 04, 2008, 01:25:50
edit2Rapporteer  
Hahha....oke...nu kan ik dus nooit meer een normale haring bestellen he  loser

Maar moet ze nog proeven  Embarrassed ThumpsUp
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.