|
Mark-Fizzer
Berichten: 6057
|
Lekkerrrrrrrrrrrrrr
Daar kan je me voor wakker maken!!!!! Bezoekje Albert Cuypmarkt, gaan er standaard 4 stuks in, 2 heenweg en twee terugweg heheheh
|
|
|
Gerard
Gast
|
Ik fileer ze het liefst op zee, met de rail van m'n board!
|
|
|
|
Gerard
Gast
|
@T-N: 5.400, weer een mijlpaal. And the beat goes on!
|
|
|
|
Idefixe
Berichten: 8241
|
ze zijn weer prima dit jaar
|
|
|
michiel v geel
Berichten: 3127
|
en ik ben weer ziek..
maar ga dr wel eentje (of 10) halen
|
|
|
Idefixe
Berichten: 8241
|
Wat is nu precies 'Hollandse Nieuwe'? Eigenlijk is er niet één haringsoort, maar zijn er zeer vele. Ook in de Noordzee en in de Oostzee, waar het grootste deel van de Hollandse Nieuwe wordt gevangen. In deze zeeën leidt de haring 's-winters een heel sober bestaan. Hij eet niet en vermagert tot het voorjaar komt. Maar zo gauw de dagen weer langer gaan worden en het water weer wat warmer, begint plankton (het voedsel van de haring) te groeien. De haring gaat dan in grote scholen op zoek naar dat plankton om zich vanaf begin april tot half mei letterlijk moddervet te eten. Waar ze eerst nauwelijks vet hadden, groeit hun vetgehalte in korte tijd tot boven de 20%! Die hoeveelheid vet hebben ze hard nodig om in de zomer en het najaar hom en kuit te produceren. Maar voordat het zover komt wordt een deel van die volvette maatjesharing tussen half mei en half juli gevangen. Hollandse Nieuwe is dus niet - zoals vaak gedacht wordt - jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken 'vernieuwd' heeft.
Tip: Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de twintig procent moet liggen. 'Het vlees moet mals, maar stevig zijn!'
|
|
|
Idefixe
Berichten: 8241
|
Hoe gaat haringkaken in zijn werk? In 1380 vond Willem Beukelszoon van Biervliet het haringkaken uit. Bij het haringkaken worden met een speciaal mesje kieuwen, keel en ingewanden uit de buikholte van de pas gevangen haring verwijderd, op de alvleesklier (of pancreas) na. Dit spijsverteringsorgaan is op dat moment groot en bevat bepaalde natuurlijke enzymen die zorgen voor het omzetten van voedsel in vet. Deze enzymen spelen ook een rol bij het rijpen van gekaakte haringen en zijn bepalend voor de smaak. Het rijpingsproces wordt gereguleerd met het zouten van de haring; hoe meer zout, hoe langer de haring kan rijpen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Hollandse Nieuwe dus geen rauwe haring, maar een malse, gerijpte vis met een zacht zilte romige smaak.
Wist je dat: Aan boord van de Nederlandse vriestrawlers wordt de haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren. Het rijpingsproces verloopt bij opslag in diepgevroren toestand zeer langzaam, waardoor de pekel niet veel invloed heeft op het product.
|
|
|
Idefixe
Berichten: 8241
|
hhmppff staat toch geen woei en m'n ribben doen nog steeds zeer..............
|
|
|
|